Na husacinu a skryté perly Malých Karpat

Termín konání: 07-03-2026
Přednášející: Mgr. Vlastimil Sochor
26003
Cena: člen 890,- Kč / nečlen 940,- Kč

Brno – Břeclav / Brodské – Smolenice (prohlídka zámku nacházejícího se na úpatí Malých Karpat, k jehož nejvýznamnějším majitelům patřili příslušníci jednoho z nejmocnějších uherských rodů – Pálffyovci. K budování současné podoby Smolenického zámku přikročil hrabě Pálffy až počátkem 20. století. V roce 1911 zde začal ve vlastní režii budovat rodinné sídlo v novogotickém stylu podle historizujícího návrhu architekta Jozefa Huberta. Realizace druhé etapy přestavby proběhla podle projektu mnichovského architekta Paula Reitera. Během první světové války musely být práce přerušeny. V dalších stavebních úpravách se pokračovalo až poté, co zámek převzal do svého vlastnictví stát. Zámek byl kuriózně dokončen za použití moderních stavebních metod v roce 1953) – Červený Kameň (prohlídka hradu a zámku, který bývá řazen k malokarpatským hradům, které měly střežit zemskou hranici, ale brzy převládla funkce soukromého šlechtického sídla a správního centra panství. Podle kronikáře Přibíka Pulkavy jej před rokem 1240 založila královna Konstancie Uherská, vdova po Přemyslu Otakarovi I. K jeho nejvýznamnějším představitelům patřili opět Pálffyovci. V rámci prohlídky navštívíme jak zámeckou expozici a obytné interiéry, tak i největší sklepní prostory ve střední Evropě) – Slovenský Grob (obec je proslulá nejen chovem hus, ale hlavně jejich pečením a servírováním v rodinných restauracích. V rámci naší návštěvy se s touto tradicí seznámíme nejen teoreticky, ale hlavně na obědě posunutém do odpoledních hodin. Součástí oběda bude předkrm v podobě husích jatýrek s domácím chlebem a okurkou, husa s červeným zelím a třemi lokšemi, které se zde k huse tradičně podávají, a na závěr makovo-višňový či jablečný štrůdl. Poněvadž budeme náš gastronomický zážitek objednávat v rodinné restauraci, kde budou husy připravovat jen pro nás, je třeba návštěvu předem objednat. Proto je stanoven termín uzávěrky přihlášek a s ním i zaplacení oběda předem. Navíc je možno během oběda individuálně ochutnat nejen místní domácí pálenky, ale i lokální i zahraniční vína, s nimiž se husí pokrmy dobře snoubí. Stejně tak bývá možnost i zakoupit husí produkty apod.) – Brodské / Břeclav – Brno.

Uzávěrka přihlášek na exkurzi do 10. 2. 2026. Do tohoto data je třeba v kanceláři MVS uhradit částku 1 740,- Kč za oběd (možné pouze v hotovosti).

Vstupné cca 18 € (plné) / 12 € (snížené).

Odjezd od Janáčkova divadla v 8:15 hodin, návrat do 20:00 hodin.

Lektor: Mgr. Vlastimil Sochor

Post Author: MVS ADMIN